Friday, April 17

Boca Juniors & River Plate


İşte gerçek dünya derbisi beklenen gün geldi. Birçok kez kaleme alındı ve birçok kez daha kaleme alınacak. Futbolcularıyla, taraftarlarıyla, kendilerine özgü formalarıyla ve bünyelerinde barındırdıkları futbol dokulu sosyal yapılarıyla birkez daha futbol tarihinin gerçek efsanelerinden birine, boca-river derbisine artık sayılı saatler kaldı. 19 nisan pazar günü saat 21:00 da başlıyacak maç ama biz bu maçı izleyemicez. Çünkü o saatte halı saha macı var 9-10 neyse sağlık olsun. Halı saha maçı esnasında bir kulağımızda La Bonbonera'da olcak :) ...

Boca taraftarları river taraftarlarına “gallinas” yani tavuklar ismini takmıştır. Onlara göre River taraftarları korkaklardan oluşur. Ama futbolun içine kattıkları şiddet duygusu gözönüne alındığında River Plate tribünlerindeki “Los Borrachos Del Tablon”, Türkçe anlamı “Tribün Sarhoşları” en fanatik gruplardan biridir. River taraftarları Boca'lılara “los puercos” yani domuzlar der. Bu grubun maç öncesinde stada getirdikleri Boca sembolü olan kanaryaların kafalarını kopararak futbol teröründe ne kadar ileri gidebildikleri bilinen bir gerçektir. En bilinen olaylardan bir tanesi de 2-0 River Plate üstünlüğü ile sona eren bir maç sonrasında Boca'lı fanatiklerin 2 River Plate taraftarını öldürüp Buenos Aires'in boş duvarlarına “Artık maç 2-2” yazılarını yazmaları.

Bu derbi her haliyle hem sportif anlamda, hem tribün ve taraftar grupları açısından, hem de yaşanan ve yaşatılan futbol terörü ile toplumdaki farklı sınıfları karşı karşıya getiren en köklü rekabettir. Sadece kimin kimi kaç kez yendiğinden ibaret olmayan, saha içerisindeki skorun saha dışında birbirilerini öldürerek eşitlendiğini varsayma noktasına kadar getirilen bir spor olayıdır, hatta bundan da öte iki sınıfın birbirileri ile yaptıkları varolma ve üstün gelme mücadelesidir.

3 comments:

Anonymous said...

süper bir resim teşekkürler

bozo said...

aynı hodrimeydan:D

schakal said...

onların boca-river'ı varsa bizimde el sikko muz var:) acaba bocalılarda riverlılara dışarda abi ayağı çekiyomu.